Šafránové risotto ================= Rizoto je jednoduché na přípravu, ale je několik málo věcí, na které je potřeba dát si pozor. A jednou z těch věcí je nepochybně správná rýže, jinak nebude rizoto mít krémovou konzistenci. Když šafránové, tak ale z pravého šafránu, žádné náhražky. A víno? To by mělo být přírodní, nedoslazované a bez sudového nádechu...a samozřejmě se bavíme o bílém víně. Ingredience 200 g rýže na risotto jako Carnaroli, Arborio, Vialone apod. 2 drobně nakrájené šalotky 1 lžíce oleje šafrán 150 ml suchého bílého vína sůl a čerstvě mletý pepř 60 g másla 50 g strouhaného parmezánu 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru Postup 1. V hlubší soté pánvi nebo třeba litinovém kastrolu rozehřejeme olej, přidáme šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme rýži a ze všech stran orestujeme. 2. Zalijeme vínem a necháme odpařit. Osolíme a opepříme. Zalijeme horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořena, přidáme šafrán a zvolna vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Často mícháme. Přidáme další vývar a znovu necháme odpařit. Čím déle vaříme, tím menší dávky vývaru přidáváme. 3. Když je rýže al dente a vývar odpařený, sundáme z plotýnky a vmícháme máslo. Nakonec přidáme parmezán, ještě promícháme a ihned servírujeme. 4. A pokud zbožňujete mořské plody, šafránové rizoto se skvěle hodí ke krevetám. Ani ty není těžké připravit, stačí je zprudka opéci na rozpáleném oleji a ozdobit jimi výrazně žluté šafránové rizoto.