Králík Braillon Počet porcí: 4-6 Doba přípravy: Do 30 minut Pečení: 50 minut Příprava 0:30 Ingredience 1 králík 6–8 lžic dijonské hořčice 4 lžíce oleje čerstvě mletý pepř, sůl 300?ml suchého bílého vína 250?ml smetany ke šlehání Příprava jídla 1. Porcování Kuchyňsky upraveného králíka rozdělte pomocí nože nebo kuchyňských nůžek na šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy, nakonec přesekněte nebo přestřihněte hřbet na 2–3 části. 2. Hořčice Jednotlivé porce králíka opepřete čerstvě mletým pepřem a bohatě pomažte dijonskou hořčicí. K tomu se nejlépe hodí kuchyňský štětec nebo velká mašlovačka. 3. Opékání Na sporáku v pekáči rozehřejte olej a opečte na něm porce králíka ze všech stran. Maso se krásně zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. 4. Pečení Maso osolte a podlijte bílým vínem. Vložte do předehřáté trouby a nechte dusit asi hodinu. Občas porce obracejte a přelévejte vypečenou šťávou. Pokud se příliš vypéká, můžete přilít teplou vodu nebo drůbeží vývar. 5. Smetana Když je maso měkké, vyjměte ho na teplou servírovací mísu a uchovejte horké. V pekáči rozmíchejte smetanu a oškrabejte zkaramelizované připečené zbytky ze stran pekáče. 6. Omáčka Šťávu zahřejte, případně zahustěte moučným máslem (lžíce změklého másla rozmíchaná se lžičkou hladké mouky). Povařte do zhoustnutí a přes jemné síto omáčkou přelijte porce králíka. Podávejte s křupavou bagetou a sklenkou vychlazeného bílého vína. Něco navíc Jemnější chuti dosáhnete použitím obyčejné plnotučné hořčice, rafinovanější tón zase dodá hořčice hrubozrnná. Nahraďte jí polovinu dávky hořčice. Experimentovat lze i s vínem – co takhle vermut, sherry nebo sekt?